Discutie intr-un magazin, la coada:

  • (O doamna, catre un domn): Ma scuzati, pot sa intru inaintea dvs?
  • (Domnul – calm): Sigur ca da; eu am timp.

Nu m-a surprins faptul ca i-a cedat locul doamnei,  ci faptul  ca are timp. Cine mai zice „Am timp”, in zilele noastre? De obicei, oamenii spun „N-am timp.” Ma intreb cum ar fi sa simtim ca avem mai mult timp, ca nu suntem contra cronometru, ca timpul nu alearga in defavoarea noastra. Si parca mai rau decat atat este faptul ca simtim si mai tare cum timpul o ia la trap pe masura ce imbatranim…

Tmpul trece repede. De ce timpul trece mai repede pe masura ce imbatranim

Cand eram copil mi se parea ca timpul trece mai greu, mai apoi am observat ca timpul incepea sa treaca tot mai repede, iar acum, cu cat inaintez in varsta, parca timpul trece foarte repede.  Pe de o parte, ma bucura tare mult ideea ca imi petrec mare parte din timp facand lucruri care-mi plac, dar din pacate acest lucru se intampla chiar acum, cand parca timpul trece prea repede.  Si eu, ca voi toti, imi doresc sa tin timpul mai mult in loc. In jurul meu ii observ si pe ceilalti plangandu-se ca nu au timp. La fel si clientii in terapie. Pana aici nimic nou, insa una dintre dorintele mele este sa inteleg mai bine de ce se intampla asta si sa vad daca se poate face ceva in privinta asta :).

Stiinta timpului pierdut

Ipoteza obisnuintei ne spune ca, pe masura ce inaintam in varsta, lucrurile noi in care ne implicam sunt din ce in ce mai putine. David Eagleman, neurolog care studiaza perceptia asupra timpului, merge pe ideea ca, pe masura ce lumea din jurul nostru devine tot mai familiara,  creierul nostru produce mai putina informatie, dandu-ne senzatia ca timpul trece mai repede. Asa se explica de ce vacantele noastre scolare pareau ca dureaza o vesnicie, in timp ce anii pe care-i petrecem ca adulti trec pe langa noi cu viteza mare.

Se pare ca tendinta noastra de a comprima timpul ar putea fi inversata. Si atunci, cum putem incetini timpul?

 

  • Observa mai mult lucrurile din jurul tau

Esenta mindfulness-ului presupune a cultiva o stare de atentie concentrata aici si acum. Stiinta ne arata ca astfel in creierul nostru este inmagazinata mai multa informatie, fapt ce  ne modifica perceptia in legatura cu trecerea timpului: ni se pare ca timpul trece mai lent.

Sigur ca avem nevoie de exercitiu ca sa observam atent ce este in jurul nostru si asta pentru ca, de multe ori, actionam pe pilot automat in cele mai multe momente ale zilei.

 

  • Cauta frumusetea

Atunci cand intalnim ceva care ne inspira si ne transforma (ex. grandoarea naturii sau arta) perceptia noastra asupra timpului se extinde. Printr-o serie de experimente, psihologii au ajuns la concluzia ca traind sentimentul de  veneratie participantii au avut mai mult timp disponibil. In plus, acestia au dat dovada de mai multa rabdare, s-au aratat mai satisfacuti cu viata lor si si-au dorit  mai mult sa fie voluntari in diverse proiecte.

 

  • Ia mai putine decizii

Cu cat ai de luat mai multe decizii, cu atat te concentrezi  mai putin pe momentul prezent. Multe decizii de luat iti cauzeaza stres, te secatuiesc de puteri, iar acest lucru duce la decizii mai proaste, luate pe termen lung. Daca esti inclinat sa supraanalizezi in permanenta fiecare decizie, ia in considerare urmatorul lucru: studiile arata ca, cu cat ai mai multe optiuni de analizat, cu atat vei fi mai putin satisfacut de alegerea pe care o iei.

 

  • Monitorizeza mai putin emailul

Multitasking-ul impiedica, nu imbunatateste performanta. Munca simultana pentru diferite task-uri pare a fi mai productiva, dar resursele atentionale care sunt folosite cand pentru  un task, cand pentru altul, duc de fapt la rezultate mai slabe.

Multitasking-ul vine si cu un alt cost, mai putin cunoscut, atunci cand avem in vedere relatia dintre atentie si perceptia timpului: impiedica formarea de noi amintiri. Hranind dorinta nemaipomenita de a face cat mai multe, ne raman  mai putine resurse pentru a consolida noile amintiri, dandu-ne senzatia ca viata noastra se contracta.

 

  • Imbratiseaza noul

Ne este mai usor sa tine minte noile aventuri, mai ales atunci cand ne implicam emotional: sa ne facem noi prieteni, sa avem hobby-uri noi, sa luam proiecte care ne stimuleaza- toate acesteapresupun mai multa atentie din partea noastra in prezent. Spre exemplu, mersul in vacanta intrerupe rutina de zi cu zi. Atunci cand in fiecare zi de vineri faci acelasi lucru (de ex. participi la sedintele saptamanale cu echipa de lucru) atunci saptamanile, lunile si anii incep sa se estompeze.

Suntem mai fericiti cand simtim ca avem timp?

Cu totii ne dorim mai mult timp. Timp pentru a ne preocupa de hobby-urile noastre, pentru a vizita locuri noi, pentru a ne apropia mai mult de cei dragi. Sa fim cinstiti: atunci cand ne extindem perceptia asupra timpului, nu ne ajuta sa realizam nimic din ce-am amintit mai sus. Si atunci cand este scopul?  Cu ce ne ajuta sa simtim ca timpul trece mai incet, pe cand noi de fapt ne dorim sa avem mai mult timp?

Aici, studiile ne lamuresc ceva mai bine.  Se pare ca oamenii care simt ca au timp tind sa fie  mai bucurosi si mai impliniti decat cei care  sunt constant pe fuga. Si nu este vorba doar despre cei care  sunt bogati din punct de vedere financiar. Studiile arata ca perceptia asupra timpului este independenta de venit. Sa te simti mai putin presat promoveaza o existenta mai fericita, indiferent de cat de mult castigi, din punct de vedere financiar.Cu cat vedem timpul mai abundent, cu atat savuram mai mult momentele esentiale ale vietii.

Sunt curioasa, voi cum reusiti sa tineti pasul cu timpul? Cand va simtiti presati de acesta si cand vi se pare ca puteti ramane vesnic tanar, ca este timp pentru toti si toate? Mi-ar placea tare mult sa aflu parerea voastra.

Pentru cei interesati, puteti vedea o cronologie interactiva care explica cum perceptia creierului asupra timpului se schimba tot mai mult pe masura ce imbatranim.

 

Acest articol rezonează cu tine? Iată câteva moduri în care îți pot oferi suport.