Societatea în care trăim are o obsesie cu viteza. Totul se schimbă rapid în jurul nostru.
Produse care se fac rapid și care se strică repede. Pentru a le cumpăra din nou.
Relații care încep și care se termină repede. Pentru că se consumă superficial și nu ajungem la profunzime.
Starea de bine a oamenilor este promovată prin „rețete rapide și trucuri imediate”. „Cam câte ședințe de terapie să fac pentru a fi bine?” E o întrebare frecventă care se adresează psihoterapeuților.
Răspunsul este: „depinde”. Vrei o soluție rapidă sau o transformare de lungă durată?
Cele mai profunde transformări ajung să fie de lungă durată și nu se produc repede. Ele se construiesc încet în tine. O soluție rapidă nu reușește să ajungă la rădăcina luptei tale interioare.
Recomandarea mea este să optezi pentru o călătorie lungă, în care să te preocupe constant starea ta de vitalitate, conectare cu tine și cu ceilalți, sensul și contribuția. Aceștia sunt pilonii stării de bine.
Psihoterapia te poate ajuta, dacă ai un terapeut cu care să faci echipă bună. Dar te poate ajuta și: un duhovnic bun, o relație bună care este semnificativă în viața ta, meditație, yoga, cărți, cursuri, workshopuri sau webinarii. Tu alegi care este combinația potrivită pentru tine, la un moment dat.
Știu, poate părea înfricoșător sau frustrant sau copleșitor când vine vorba despre călătoria de lungă durată… Gândește-te la această călătorie ca la un drum pe care mergi. Tu știi care este direcția, către ce mergi. Dar pe acest drum, te concentrezi doar pe câteva aspecte, la un moment dat. Încercarea de a-ți revizui complet viața dintr-o dată e prea mult, deoarece atenția ta va fi in prea multe domenii. Alege doar unul sau două obiceiuri pe care să le exersezi și să le dai timp să devină a doua ta natură. Apoi, poți să extinzi cu alte obiceiuri.
Nu ești singur pe acest drum. Cu toții mergem pe un drum. Și, sunt momente, în care este provocator pentru fiecare dintre noi.