Ce înseamnă compasiunea față de sine

Compasiunea de sine înseamnă să am blândețe și înțelegere față de mine când sufăr, când eșuez sau mă simt inadecvat. Pentru că imperfecțiunea, eșecul și dificultățile vieții sunt inevitabile. Toată lumea trece prin ele.

Compasiunea de sine înseamnă să fiu cald și înțelegător față de mine în loc să mă critic, să mă judec sau să-mi ignor durerea. Pentru că oamenii nu pot fi sau nu pot obține mereu tot ceea ce-și doresc. Când negăm această realitate sau ne împotrivim ei, crește suferința sub formă de stres, frustrare sau autocritică. Când realitatea este acceptată, experimentăm o mai mare liniște, calm și seninătate.

Compasiunea de sine înseamnă să-mi reamintesc că nu sunt eu singura persoană care face greșeli sau care suferă. Pentru că a fi om înseamnă a fi muritor, imperfect, vulnerabil. Suferința și inadecvarea este ceva prin care trecem toți, decât ceva ce mi se întâmplă numai mie.

Compasiunea de sine înseamnă o abordare echilibrată a emoțiilor mele, astfel încât acestea să nu fie nici suprimate, nici exagerate. Să nu mă supraidentific cu gândurile și stările și cu reactivitatea negativă.

 

Ce nu înseamnă compasiunea față de sine

Compasiunea de sine nu înseamnă milă față de sine. Mila față de sine accentuează stările de izolare și deconectare. Când am milă față de mine, tind să fiu blocat în propria mea dramă. Dimpotrivă, când am compasiune față de mine, am un spațiu mental care mă ajută să înțeleg lucrurile într-o  perspectivă mai largă.

Compasiunea de sine nu înseamnă delăsare față de sine. Mulți oameni sunt reticenți să exerseze compasiunea către ei pentru că le este frică să nu se demotiveze. A avea compasiune față de sine înseamnă a fi sănătos și fericit pe termen lung. A-ți oferi sănătate pe termen lung implică de multe ori și un anumit disconfort ( ex. renunțarea la fumat, exerciții fizice, etc). Compasiunea oferă o forță motivatoare puternică pentru creștere și schimbare, oferind siguranța necesară de a îmbrățișa disconfortul, fără a apela mereu la autocritică și judecată.

Compasiunea față de sine nu este stima de sine. Spre deosebire de stima de sine, autocompasiunea nu se bazează pe autoevaluări. Oamenii simt compasiune pentru ei înșiși pentru că toate ființele umane merită compasiune și înțelegere, nu pentru că au anumite trăsături (frumusețe, inteligență, talent, etc). În comparație cu stima de sine, autocompasiunea e asociată cu o rezistență emoțională mai mare, mai multă empatie, mai puțin narcisism și furie reactivă.

 

Compasiunea față de sine – test de evaluare

Mai jos, ai un mic test care evaluează cât de multă compasiune ai față de tine.

https://self-compassion.org/self-compassion-test/