De ce oamenii buni fac lucruri rele. Am primit o întrebare pe Facebook pe la Doru StoicaCum reușește un om sau o mână de oameni care doresc să facă rău să manipuleze și să determine mii de oameni să facă rău la rândul lor?

 

„Linia dintre bine și rău este permeabilă”, a spus psihologul Philip Zimbardo, „și aproape oricine poate fi indus să o treacă, atunci când este presat de situație”.

De ce oamenii buni fac lucruri rele

10 situații oamenii sunt tentați să facă lucruri rele:

 

  1. Când oamenii au o ideologie care să le justifice acțiunile

Tot răul începe cu o ideologie puternică, spune psihologul Zimbardo.

Întotdeauna când ai o ideologie puternică, acesta poate justifica orice acțiune prin care poți face rău oamenilor. Putin apără „siguranța Rusiei”. Ideologia este siguranța națională. Siguranța națională e ideologia care „justifică” războiul din Ucraina și toate ororile care vin de aici.

 

2. Obediența la autoritate – Dacă cineva cu autoritate le dă permisiunea oamenilor să facă lucruri rele, e mult mai posibil ca oamenii să le facă.

Oamenii se simt mai puțin responsabili de faptele lor dacă acționează în numele cuiva cu autoritate.

 

3. Presiunea de a se conforma – Când un grup întreg se implică în fapte rele, un om luat individual e mult mai posibil să participe, decât să riște să fie exclus.

 

4. Când oamenii au puterea, e posibil să abuzeze de ea.

Zimbardo este cel mai cunoscut pentru că a condus o simulare de închisoare în 1971, cunoscută în mod popular sub numele de Experimentul penitenciarului Stanford. În experiment, studenții au jucat rolurile de „prizonieri” sau „gărzi”.

În doar șase zile, „gărzile” au fost atât de abuzive față de „prizonierii” lor, încât Zimbardo a trebuit să încheie experimentul mai devreme.

„Experimentul a arătat că forțele instituționale și presiunea colegilor i-au determinat pe studenții obișnuiți de gardă voluntari să ignore potențialul rău al acțiunilor lor asupra celorlalți studenți prizonieri”, relatează Asociația Americană de Psihologie. De ce oamenii buni fac lucruri rele.

 

5) Puterea denumirii – Când participi la „o operațiune militară specială” e una, când participi la „crime împotriva umanității” este altceva.

Modul în care este denumit ceea ce faci, îi poate face pe oameni să-și deformeze simțul realității.

 

 6)    Dacă oamenii poartă o uniformă, glugă sau mască, se simt mai anonimi – și mai confortabil să fie cruzi.

Pot deveni mai agresivi atunci când se simt anonimi, a continuat Zimbardo. Când identitatea e ascunsă, violența crește. „Voi minimizați responsabilitatea socială”, a spus Zimbardo. „Nimeni nu știe cine ești, așa că nu ești individual răspunzător. Există, de asemenea, un efect de grup atunci când toți sunteți mascați. Induci frică altor oameni pentru că nu te pot vedea și îți pierzi umanitatea.” Anonimitatea contribuie, de asemenea, la comentariile acide de pe internet, sugerează oamenii de știință sociale. De ce oamenii buni fac lucruri rele.

 

7)    A avea „viziune de tunel” asupra obiectivelor poate orbi oamenii de consecințele acțiunilor lor.

Stabilirea și atingerea obiectivelor este importantă, dar concentrarea unică asupra lor poate orbi oamenii față de preocupările etice. Când Enron a oferit bonusuri mari angajaților pentru că au adus vânzări, susține profesorul de etică în afaceri Muel Kaptein, aceștia au devenit atât de concentrați pe acel obiectiv încât au uitat să se asigure că sunt profitabili sau morali.

 

8)    Când mediul este dezorganizat sau precar, oamenii sunt mai predispuși să nu respecte regulile.

Când oamenii văd dezordine sau dezorganizare, ei presupun că nu există o autoritate reală. În acest mediu, pragul de depășire a granițelor legale și morale este mai scăzut. Fostul primar al orașului New York, Rudy Giuliani, a popularizat „teoria ferestrei sparte” atunci când a condus un efort amplu de a reduce rata criminalității. Ideea a fost să reprimam infracțiunile mai mici și mărunte și să curățăm orașul pentru a crea o aparență de ordine și a descuraja crimele mai mari.

 

9)    Disonanța cognitivă – Este disconfortul resimțit când ai două credințe contrarii sau ai o credință și faci un comportament care este inconsistent cu acea credință.

Pentru că nu tolerăm inconsistența, când facem lucruri rele ajungem să ignorăm comportamentul.

 

10) Câștigătorul primește tot. Trăim într-o societate în care de multe ori există un singur câștigător.

O persoană câștigă premiul, o persoană primește locul de muncă, o persoană primește creditul. Dar oare această cultură competitivă produce într-adevăr cele mai bune rezultate? Când vine vorba de comportamentul etic, răspunsul este nu. Când există un singur câștigător într-o anumită situație, oamenii sunt mai predispuși să trișeze decât să se confrunte cu consecințele pierderii. De ce oamenii buni fac lucruri rele.

 

Oameni buni versus oameni răi

Cred că nu este o singură definiție a ceea ce numim persoană rea sau bună. E mai degrabă o judecată subiectivă, așa că mereu vor exista păreri diferite. Care depind de valorile, credințele și experiența religioasă pe care o avem, fiecare din noi.

 

Ești interesat de această temă?

Sunt Delia Lungu, psihoterapeut de familie și de cuplu.

Iată câteva moduri în care îți pot oferi suport.