Cu totii ne-am simtit raniti, cel putin o data in viata. Am simtit ca ne pierdem increderea in persoana de langa noi si ca, oricat de tare am incerca, nu putem trece peste cele intamplate, nu putem ierta. Dar oare ne foloseste sa purtam cu noi aceasta povara? Sigur că iertarea nu este un lucru uşor. Poate nu azi, poate nu maine, dar sa incercam sa facem acest lucru, cu timpul…

Iertarea, asa cum fiecare dintre noi a experimentat macar o data in viata, este felul in care cautam sa trecem peste ranile pe care, voit sau nu, cei din jur ni le-au facut. Este exercitiul prin care incercam sa facem pace cu persoanele care ne-au ranit, folosindu-ne energia pentru lucrurile pozitive care ne pot influenta sanatatea si bunastarea proprie, dar si pe a celor din jur.

Pentru a putea ierta avem nevoie sa stim ce este si ce nu este iertarea.

Ce nu este iertarea

  • Iertarea nu depinde de scuzele sau de recunoasterea greselii de catre persoana care ne-a ranit.
  • Iertarea nu inseamna minimizarea experientei.
  • Iertarea nu este un semn de slabiciune.
  • Iertarea nu presupune sa-ti stergi din minte tot ce s-a intamplat.
  • Iertarea nu presupune disparitia emotiilor cauzate de cele intamplate.
  • Iertarea nu presupune ca vei include in continuare persoana respectiva in viata ta.
  • Iertarea nu presupune revenirea la relatia armonioasa care a existat.

Ce este iertarea

  • Iertarea este pentru starea ta bine; nu e ceva ce faci pentru cealalta persoana, e ceva ce faci, in primul rand, pentru tine. Cercetarile au aratat ca furia in exces este toxica pentru propria persoana, pentru propria sanatate si bunastare. In plus, nimeni nu vrea sa fie in preajma celor care sunt nervosi, iritati, plini de resentimente si razbunatori.
  • Iertarea este un proces de durata, care se desfasoara in timp (nu este ceva alb sau negru, da sau nu). Poate nu vei fi capabil sa ierti in totalitate, dar cu siguranta poti incerca sa te apropii de acel nivel. Poţi să ierţi 10% sau 14% sau 97%. Procesul iertării este complicat. (Harriet Lerner)
  • ”Iertarea este renuntarea la speranta ca trecutul ar putea fi diferit”. (Oprah)

Asadar, iertarea presupune acceptarea realitatii, cu tot ce s-a intamplat  si gasirea unui mod de a trai in continuare.

Iertarea presupune dorinta de a ierta, dar din pacate, de foarte multe ori, ajungem la acel nivel in care durerea prea mare, cauzata spre exemplu de un abuz sau poate lipsa regretului persoanei respective si asta ne impiedica sa facem acest pas, ne impiedica sa dorim sa iertam.

 

Mituri despre iertare

Există o serie de mituri în legătură cu iertarea care sunt obstacole pentru clienţii în psihoterapie. Iată câteva:

  • Dacă nu iert, înseamnă că nu sunt un om bun. Iertarea este, de fapt, o opţiune pe care o avem şi care ne poate aduce linişte şi vindecare. Nu are legătură cu cât suntem de „buni” sau  de „răi”.
  • Dacă iert, înseamnă că ce s-a întâmplat a fost ok. Ceea ce s-a întâmplat nu a fost bine, dar asta nu mă împiedică să iert.
  • Dacă iert, înseamnă că trebuie să mă împac cu respectiva persoană. Nu e neapărat necesar, putem ierta şi decide să încheiem relaţia cu cealaltă persoană.

 

Cum invatam sa iertam

Elisha Goldstein, psihoterapeut si autor, leader in psihologia mindfulness, iti recomanda urmatorul exercitiu pe care poti sa-l repeti la diferite intervale de timp, atat timp cat il consideri a fi util.

Gandeste-te la o persoana care te-a ranit sau ti-a provocat durere dar nu neaparat la persoana care te-a ranit cel mai tare. Poate fi un membru al familiei, un prieten, un coleg de la serviciu. Rememoreaza momentul in care ai fost ranit de respectiva persoana si constientizeaza durerea pe care inca o simti, ca rezultat al acestei experiente.

Iar acum spune-ti ce simti. Furie, resentiment, suparare? Apoi foloseste-ti corpul pe post de barometru si fii atent la ce simti, fizic. Te simti tensionat? Greoi?

Acum constientizeaza-ti gandurile. Sunt pline de ura? Care sunt acestea?

Simte povara care te apasa. Intreaba-te cine sufera, de fapt. Nu cumva porti de prea mult timp povara aceasta? Nu poti trece peste asta? Daca intr-adevar nu poti, este in regula… iertarea va veni atunci cand te vei simti pregatit. Dar tu ai facut deja primii pasi pe calea iertarii.

Cu totii trecem prin situatii in care este nevoie de iertarea noastra. Fie ca ne comportam ca si cum nimic nu s-a intamplat, dar in sufletul nostru exista durere, fie ca simtim ca am iertat, dar nu ne putem comporta ca inainte, este important sa ne amintim ca vom ierta atunci cand simtim ca o putem face. Oricat ne-am dori, acest lucru nu se poate realiza de azi pe maine, dar este bine sa se intample, la un moment dat, pentru noi si pentru sanatatea noastra.

 

Citate

„Iertarea poate fi dulce-amăruie. Conține dulceața unei povești care ne-a provocat durere, dar și reamintirea emoționantă că până și cele mai dragi relații ale noastre se schimbă de-a lungul vieții.” Sharon Salzberg 

psihoterapie online