Epuizarea sau sindromul burnout la locul de munca – ce este, cum il evaluam si cum poate fi invins
delia /Traim intr-un stres permanent, care nu ne da voie nici macar sa vedem lucrurile frumoase din jurul nostru; alergam in dreapta si in stanga, raspundem la telefoane si uităm de noi, sperand ca ne vor tine picioarele pana la finish. Problema este, insa, ca linia de sosire se apropie de noi doar la sfarsitul zilei si se depărtează si mai tare odata cu venirea zorilor. Starea aceasta permanenta, de stres prelungit, de epuizare, se cheama sindrom burnout, si este una dintre problemele ce ne afecteaza pe multi dintre noi.
Mai stiintific spus, sindromul burnout se refera la stresul cronic ce ne epuizează fizic si emotional, facandu-ne sa ne simtim ineficienti si, in final, nefericiti.
Atunci cand o persoana sufera de sindromul burnout, cand simte ca „i s-au terminat bateriile”, nu mai este capabila sa functioneze eficient nici la nivel profesional, nici la nivel personal. Este important sa stim ca epuizarea de acest tip apare treptat, infiltrandu-se pe nesimtite, facand-o mai greu si mai tarziu de recunoscut.
Dar acest lucru nu înseamna ca mintea si corpul nostru nu ne atentioneaza. Daca stim ce si cum sa cautam, vom recunoaste sindromul bornout in stare incipienta. Trebuie doar să fim atenti la cateva semne si, dupa recunoasterea problemei, sa procedam in asa fel incat sa o rezolvam.
Asadar, cum putem afla daca suferim de epuizare sau de burnout la locul de munca?
Fiind o problema contemporana, destul de des intalnita, specialistii de la renumita clinica Mayo din SUA vin in ajutorul celor care cred ca se confrunta cu epuizarea la locul de munca, propunand o autoevaluare simpla si eficienta. Raspunzand la urmatoarele intrebari, putem afla daca avem de-a face, intr-adevar, cu sindromul burnout.
- Ai devenit prea critic la locul de munca?
- Te simti obosit tot timpul, cand muncesti?
- Ai probleme in a te concentra?
- Te duci adesea fara chef la munca si intampini dificultati in a-ti incepe treaba?
- Esti frecvent iritat si nerabdator fata de colegi si/sau de clienti?
- Iti lipseste energia pentru a deveni mai productiv?
- Nu esti satisfacut de reusitele tale?
- Te simti dezamagit, atunci când vine vorba despre viata ta profesionala?
- Te folosesti de mancare sau de alcool, pentru a resimti mai putin sau chiar deloc dezamagirea profesională?
- Ti s-au schimbat, in ultimul timp, obiceiurile alimentare sau de dormit?
- Te plangi constant de dureri de spate, de cap sau de alte probleme de sanatate?
Daca tindem sa raspundem afirmativ la majoritatea intrebarilor, s-ar putea sa ne confruntam cu sindromul burnout. Stiind unde ne aflam, din acest punct de vedere, urmatorul pas ar fi sa aflam care sunt cauzele aparitiei sindromului si ce este de facut.
Deci, care sunt cauzele epuizarii sau ale sindromului burnout?
Cauzele epuizarii la locul de munca pot varia in functie de situatia fiecaruia.
Faptul ca nu detinem controlul asupra deciziilor pe care trebuie sa le luăm, ca nu ne putem stabili singuri programul de lucru si nici volumul de munca, dar si asteptarile nerealiste ale superiorilor si valorile diferite în care acestia cred ne epuizeaza, treptat, fizic si psihic, ne fac sa simtim ca ni se termina, pur si simplu, energia.
O alta cauza a declanșării sindromului burnout este nepotrivirea dintre asteptarile, aptitudinile si interesele noastre, cu rolul nostru la locul de munca. Ajungem sa consumam prea multa energie pentru lucrurile care nu ne plac si pe care, vrand nevrand, trebuie sa le ducem la bun sfarsit.
Nu doar stresul de la locul de muncă, ci si stilul de viata pot influenta aparitia burnoutului. Programul prelungit de lucru, lipsa suportului social sau familial, lipsa somnului si a sportului impiedica trairea unei vieti fericite si implinite.
Cum putem preveni si cum putem vindeca burnoutul?
Din fericire, nu este cazul să ne panicam. Chiar daca senzatia pe care o avem este ca problemele nu se pot ameliora sub nicio forma, rezolvări chiar exista.
Este foarte important sa…
… Invatam sa spunem “nu” – Atunci cand simtim ca ceea ce facem nu este în regula (ex. avem prea multe sarcini sau nu e in acord cu ce ne dorim), avem voie sa spunem “nu”.
… Sa lasam perfectionismul la o parte– Nu avem nevoie sa folosim 115 % din resursele noastre. Mai bine ne oprim la 80 % si facem loc lucrurilor care ne fac fericiti.
… Facem sport – Stiu, auziti prea des acest lucru, dar 10-15 minute de exercitii pe zi ne ajuta intr-adevar sa diminuam stresul si chiar ne pot mari speranta de viata.
… Ne dam intalnire cu noi – Avem nevoie sa stam 10 minute doar cu noi și cu gândurile noastre.
… Ne amintim sa ne deconectam – Tehnologia ne ajuta sa comunicam , dar uneori ihiba legătura cu familia, cu prietenii si chiar si cu propria persoana. Este bine sa ne închidem telefonul macar cand mancam si sa incercam sa ne verificam e-mailurile mai rar. Nu va fi nicio tragedie.
Acum, ca am cunoscut mai bine problema ce ne apasă pe mulți dintre noi, putem incerca sa facem o mica schimbare. E drept, nu se poate rezolva într-o clipa, dar cu rabdare putem face cativa pasi spre mai bine. Important este ca solutii exista si sunt la indemana fiecaruia dintre noi.