Furia în cuplu. Cum comunic cu dragoste, chiar și atunci când sunt nervos (relații sănătoase #17)
delia /Relația de cuplu ne bucură (când merge bine) și ne apasă (când comunicarea sănătoasă devine o provocare).
Ce ajută să știu în comunicare: vorbele (adică cuvintele pe care le spun) ajută, dar nu întotdeauna. Pentru că vorbele sunt doar o parte mică din ceea ce noi comunicăm. Limbajul corpului, expresiile faciale și tonul vocii comunică mult mai mult despre cum ne simțim decât cuvintele pe care le folosim.
Asta înseamnă că, pentru o abordare sănătoasă a comunicării, e absolut nevoie să ne liniștim noi mai întâi, înainte de a interacționa cu o altă persoană ( oricine ar fi cealaltă persoană – partener, copil, părinte, prieten, etc).
Furia în cuplu. Iată patru pași pentru a comunica cu dragoste în cuplu, când emoțiile sunt intense.
( Nu sunt adepta pașilor sau a rețetelor rapide în relaționare, dar ce am scris mai jos chiar funcționează în viața mea și în viața celor cărora le-am propus acest demers).
- Iau o pauză. Mindfulness: e nevoie să ne decuplăm de la reactivitate.
Observ că am emoții intense și iau o pauză. Îmi ofer spațiu. Dacă reușesc să fac asta, deja e un punct crucial pentru o comunicare mai bună.
Alege tu practica de mindfulness preferată. Poți pune focus pe respirație. Sau poți privi ce este în jurul tău. Sau auzi sunetele din jurul tău. Sau îți îndrepți atenția spre locul în care corpul intră în contact cu podeaua sau scaunul, dacă stai așezat.
- Compasiunea către mine.
Acum, că am liniștit corpul, pot să-mi îndrept atenția către nevoile emoționale. De ce m-am activat așa de tare? Care sunt nevoile mele? De multe ori, este greu să am compasiune către mine. Ajută să mă gândesc ce aș face sau ce aș spune către un prieten, dacă s-ar afla în situația mea. Și apoi să-mi spun și mie același lucru.
- Compasiune către cel cu care interacționez.
Dacă acum sunt liniștit, am resurse să mă pot deschide către vulnerabilitatea celuilalt, cu curiozitate. Pot să mă conectez cu celălalt ascultând cu atenție ce are să-mi spună. Îi permit inimii mele să empatizeze cu celălalt.
- Valori: îmi focusez atenția către a alege un răspuns în acord cu valorile mele.
Acum e momentul să-mi reamintesc care sunt valorile mele și cum doresc să mă comport în relație (cu compasiune, înțelegere, etc).
Care din punctele de mai sus reprezintă o provocare mai mare pentru tine?
Succes, nu este un demers ușor. Dar, pe măsură ce-l exersezi, vei observa că ajută. Pe tine și relația ta.