„S-au măritat fetele?” Asta era prima întrebare a preotului când venea la casa noastră, de câteva ori pe an.
„Nu s-au măritat, părinte”, spunea tata. „Mai au timp.”
Presiunea socială este influența prietenilor, familiei și a societății. Care, în timp, devine și presiunea ta.
Mesajele pot fi: “Trebuie să fii într-o relație, altfel e ceva în neregulă cu tine.” sau
„Trebuie să ai copii, altă opțiune nu e .” sau „Trebuie să te căsătorești, ca să fii în rând cu lumea.”
Când te simți presat de cei din jur, toate astea ajung să te influențeze. Și, adevărată problemă, apare pentru că, din cauza presiunii, poți alege să întri în relații de cuplu pe care, în mod normal, nu le-ai alege. Sau poți lua decizii pe care, în mod normal, nu le-ai lua.
Pericolul este că ai putea renunța la niște aspecte pe care le consideri necesare și sănătoase în alegerea unui partener, doar pentru a avea o relație cu cineva.
Presiuni sociale – diferite tipuri:
- Presiunea vârstei
Chiar dacă conștientizezi sau nu, probabil ai în minte o vârstă până la care ar trebui să fii într-o relație serioasă sau să fii căsătorit(ă) sau să ai copii. Această limită de vârstă poate veni din discuțiile pe care le-ai avut cu familia ta de-a lungul timpului. Sau e doar o imagine a vârstei la care „ar trebui să fii la casa ta”.
- Presiunea de la familie sau de la prieteni
Dacă ești susceptibil la părerile familiei, riscul este să intri sau să rămâi într-o relație pe care nu ai alege-o. Dacă nu ai un sens puternic al identității de sine, poți fuziona foarte ușor cu membrii familiei. Și poți alege o relație pentru că ceilalți consideră că așa trebuie, nu și pentru că tu chiar îți dorești să fii cu acea persoană. Și așa este calea cea mai sigură către o relație nefericită. Îți retezi șansa de a experimenta dragostea.
Dacă te regăsești în această ipostază, stai cu tine și întreabă-te ce ai nevoie, ce îți dorești. Învață să te asculți pe tine cu prioritate, indiferent ce cred ceilalți. Chiar dacă „ceilalți” sunt familia ta.
Ți-au plăcut rândurile de mai sus?
Sunt Delia Lungu, psihoterapeut de familie și de cuplu.
Iată câteva moduri în care îți pot oferi suport.
- prin sesiuni de psihoterapie individuală sau psihoterapie de cuplu
- participând la evenimente susținute de mine.