Ieri a plouat puţin şi s-a făcut mai rece, semn că toamna e la ea acasă. Îmi plac tare mult zilele de toamnă cu soare în care stau pe terasă şi mă gândesc la … mai nimic. E o căldură uşoară, delicată, parcă atât cât trebuie. Îmi aduce puţin aminte de căldura zilelor de vară, dar mă gândesc şi la zilele de toamnă.
Este, într-un fel, tranziţia dintre ceva vechi de care mă despart şi ceva nou care abia apare. Este un soi de melancolie după ceva ce a trecut, dar şi o curiozitate pentru ceva ce va veni. Sunt două stări diferite care locuiesc în mine simultan pentru o vreme. Vi s-a întâmplat să simţiţi toamna, în felul acesta? Sau atunci când apare o schimbare în viaţă? Sau când aţi încheiat ceva vechi şi doriţi să începeţi ceva nou? Sau atunci când treceţi într-o altă etapă a vieţii?
În toate situaţiile de mai sus este vorba despre schimbare. Unele schimbări se întâmplă cu bucurie, pe altele le întâmpinăm cu tristeţe sau cu sentimentul că am pierdut ceva. Alteori, schimbarea ne sperie şi încercăm să o evităm. Schimbarea este privită ca ceva periculos pentru mulţi dintre noi. Ne temem că schimbarea este, în general, ceva rău. Este, de fapt, ceva necunoscut şi asupra căruia simţim că nu avem control. Unii nu se simt confortabil cu schimbarea şi nu şi-o doresc. Preferă ca lucrurile să fie la fel, astfel încât să nu se confrunte cu provocări sau cu disconfort. De multe ori, schimbarea apare greu pentru că suntem prinşi în trecut ul nostru şi simţim tristeţe şi mult disconfort ca să ne distanţăm de trecut.
Alţi oameni îmbrăţişează mai uşor schimbarea, fiind rezilienţi. Rezilienţa nu înseamnă că nu vom avea dificultăţi atunci când apare o provocare în viaţa noastră. Diferenţa este că oamenii rezilienţi nu sunt doborâţi de ceea ce li se întâmplă în viaţă. Ei ştiu că singurul lucru asupra căruia au control este felul în care aleg să răspundă schimbărilor. Rezilienţa este despre a fi capabil să perseverezi în condiţii stresante şi să dai un sens pozitiv experienţelor prin care treci.
Schimbarea este inerentă în viaţa noastră a tuturor, la fel cum este şi în natură. Aşa cum este toamnă şi apoi iarnă, ştim că va veni şi primăvara. Schimbarea este fixa, este inevitabilă şi constantă. Indiferent că este o schimbare mică, pe care abia o simt sau este o schimbare dramatică în viaţa mea, cheia este să fiu conştient de schimbare şi să mă adaptez pentru a fi mai flexibil.
Unii trecem mai uşor prin schimbare, alţii mai greu. Indiferent de situaţie, este important să vedem schimbarea ca făcând parte din experienţa noastră şi să putem învăţa lecţii valoroase care ne ajută să creştem.
La final, vă invit să reflectăm asupra câtorva aspecte:
- Cum priveşti schimbarea? Cu deschiderea sau cu teamă? Încerci să o eviţi?
- Care au fost situaţiile în care ţi-ai fi dorit să fii mai flexibil?
- Ce îţi este cel mai greu să accepţi la tine şi la schimbările din viaţa ta?
*Articol scris pentru Mind Education Health.